Rasism pe Uber? Da de unde, sunt femeie, știu să mă bat…

index  
    Mi-am adus aminte cum într-o seară am dus cu Uber doi bărbați care vorbeau limba arabă, îmbrăcați foarte îndrăzneț. Unul dintre ei avea brațele tatuate la vedere, și îmi aduc aminte cum văzându-i, chiar vizavi de Catedrală, unde îmi făceau grăbiți semn să opresc, am intrat puțin în panică…
Era abia ora 22:00 , și înainte de comandă, cu vreo 20 de minute, urmam traseul spre casă, jurându-mi pe promisiuni și recompense deșarte, că e ultima cursă.
Am oprit la King s Pub, așteptând să-mi treacă anxietatea de care mă tratez, și mi-am dat o șansă. Am sunat clientul și am vorbit în engleză, spunând că îi aștept la vreo 50 de metri de unde erau, fiindcă dacă întorceam, dura mai mult timp să ajung exact pe partea lor. Am oprit așadar în gang, și am plonjat în necunoscut, privind pierdută ecranul unui telefon, care preinițializa apeluri de urgență în caz de orice: fie atac de panică, fie orice altceva.
Cu colțul ochilor am privit în dreapta, și i-am văzut pe cei doi tineri alergând. Erau ceva mai închiși la piele decât mulatri pe care îi avem în Timișoara, iar aerul lor era unul de străinătate și mare depărtare.
S-au urcat în mașină, amândoi în spate. Inițial, unul dintre ei a deschis portiera din dreapta față, însă am refuzat politicos, așa cum fac de obicei, și i-am rugat să se așeze în spate. Este cel mai safe loc în care poți sta ca pasager, plus că ai experiența de a fi dus cu mașina într-un mod elegant, fără să te implici în trafic. E unul dintre cele 10 motive pentru care aleg și eu să stau pe bancheta din spate când circul cu Uber.

Am zis fie: pornesc. Îmi tremura vocea și simțeam că mă sufoc, la un moment dat, de privirea băieților, cu a căror atitudine nu puteam nici cum să rezonez, din cauza diferențelor evidente de cultură, limbaj, și alte chestiuni psihosociale.
Am condus cu atenție până la  un hotel, mergând cu 50 km/h, în zone în care de obicei merg cu 60-70km/h. Nu știu dacă spaima datorată imaginii și faptul că în urmă cu câteva zile, un individ a refuzat categoric și cu dispreț și agresivitate să coboare din mașină, de pe bancheta din spate, la rugămintea mea. Nu știu!
Știți filme cu arme albe și conflicte psiho-fizice dramatice în mașină, în mers sau staționare? Nu vreau să pomenesc, însă pe fondul anxietății, toată cursa a fost un carusel deranjant și frustrant de trăiri și speculații.
Totodată, mă vedeam și mă pregăteam regește să execut în teren câteva Chi Sao de nevoie, gratis. Nu sunt rasistă, dar.
Arunc un ochi în oglinda retrovizoare, și-i văd la un moment dat vorbindu-și ceva încet, și arătând cu ochii cumva spre mine. Caut o mimică expresivă sau o schiță ca să mă pot liniști, însă nimic.Celălalt dă aprobator din cap, cu un tic ce semăna a înțelepciune, în timp ce -și prindea bărbia. Îmi zic că e un tip calm, în ciuda aspectului. Deh, proiecții… ca să vezi ! Mai un pic și învățam să pronunț corect re- vol-ver .
Și nu, nu e cuvântul din spaniolă. VOLVER.
Mi-am văzut în continuare de drum, atentă la traficul nocturn de weekend.
Totul s-a luminat însă, când am ajuns la destinație. Unul dintre ei mi-a vorbit în engleză, și în timp ce se pregăteau să coboare, m-a întrebat unul din ei, primul, cel care inițiase discuția cu celălalt, dacă tot timpul conduc la ore așa târzii. Abia acum începea să capete o alură de străinătate, genul de tip din filme de care se îndrăgostesc tipele, cu excepția unor mici detalii de factură culturală. Am zis că da, de cele mai multe ori… în funcție de dispoziție. Cu o atitudine de bătrân înțelept, și tip extrem DE SOCIABIL m-a privit cu înduișare, și ca și cum m-ar fi bătut prietenește pe umăr, mi-a zis pe un ton cât se poate de nevinovat și lipsit de orice duritate:
– You take care of you, ok!?
-I will, thanks!
Pentru o clipă, m-am simțit protejată.
Nu știu daacă din cauza discrepanței dintre imaginea redată și atitudinea autentică pe care am văzut-o târziu.
Până la urmă, Șoferul Uber e femeie sau femeia e șofer!?
(C)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s